Θάνος Δημάδης: Στον Δαίδαλο των Μνημονίων (Εμπειρίες, ερμηνείες, γεγονότα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων)

€14.00 (δωρεάν τα έξοδα αποστολής και παράδοσης)

 
 
 
Η αποστολή του βιβλίου γίνεται αξιόπιστα με την υποστήριξη των ταχυμεταφορών ΤΡΟΧΑΔΗΝ

Η αποστολή του βιβλίου γίνεται αξιόπιστα με την υποστήριξη των ταχυμεταφορών ΤΡΟΧΑΔΗΝ

 
 
Front Page Ston Daidalo ton Mnimonion 2014 Dimadis
Back Side Ston Daidalo ton Mnimonion 2014 Dimadis
 

“Οκτώβριος 2014. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο κόσμος "βάλλεται" καθημερινά από θολές εικόνες, αντιφατικές ειδήσεις, αποσπασματικές ερμηνείες που τον εμποδίζουν να σχηματίσει μία καθαρή αντίληψη για όσα πραγματικά έχουν συμβεί από το 2010 μέχρι και σήμερα. Όσοι αποφασίσουν να επιλέξουν να διαβάσουν το βιβλίο μου, θα βρουν όλα όσα κατέγραψα ως ανταποκριτής από το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες στην κρίσιμη αυτή ιστορική συγκυρία. Το βιβλίο περιγράφει τα κομβικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της χώρας, αναλύει και ερμηνεύει κίνητρα και συμπεριφορές των πρωταγωνιστών μέσα από συνεντεύξεις και συνομιλίες, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα κρίσιμων συναντήσεων. Φωτίζει πολιτικές σκοπιμότητες και εξηγεί τους λόγους συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων. Σκοπός που μου δεν είναι άλλος από το να αναδείξω ως δημοσιογράφος για τον αναγνώστη αθέατες πτυχές των γεγονότων και να συμβάλλω σε μία πλουραλιστική και διαυγή θεώρηση της πρόσφατης ιστορίας μας. Μερικά αποσπάσματα του βιβλίο για πρόσωπα και καταστάσεις που στιγμάτισαν τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους:

Παπανδρέου: "Το θεμελιώδες λάθος του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήταν απλώς η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, αλλά πρωτίστως η πολιτική αμετροέπειά του που τον έκανε τότε να πιστεύει ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή που πήρε τον Οκτώβριο του 2009 τον νομιμο-ποιεί λίγους μήνες αργότερα να «σώσει» τη χώρα με τρόπο που ο ίδιος κρίνει μονομερώς και χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον."  

Σαμαράς και Μέρκελ: "Ο Αντώνης Σαμαράς, από τη θέση πλέον του πρωθυπουργού, θέτει ως πρώτο στόχο «την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», μεταθέτοντας την περίφημη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου σε βάθος χρόνου. Η ελληνική πρόσδεση στο «γερμανικό άρμα» συνεπάγεται κομματικά οφέλη για τον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, που στο εσωτερικό της χώρας διαφημίζουν μια θετική δήλωση της Μέρκελ ή του Σόιμπλε ωσάν να επρόκειτο για τεράστια επιτυχία για την οποία οι Έλληνες πρέπει να νιώθουμε ικανοποιημένοι, αν όχι να πανηγυρίζουμε κιόλας σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν αποδίδει όμως απτά οφέλη στην Ελλάδα. Παρά τα συχνά χαμόγελα Σαμαρά-Μέρκελ μπροστά στις κάμερες, η γερμανική αλληλεγγύη προς τη χώρα μας μεταφράζεται σε σκόπιμη προσπάθεια εκ μέρους της Γερμανίας να υπενθυμίζει διαρκώς στην Ελλάδα ότι η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια τελεί υπό αίρεση και κατ' επέκταση ότι δεν είναι ισότιμη".

Στρος Καν: "Η ενεργή εμπλοκή του ΔΝΤ στο εγχείρημα της ελληνικής διάσωσης ωθείται στη συγκεκριμένη συγκυρία από την παρουσία του Ντομινίκ Στρος Καν στη θέση του επικεφαλής του. Στις αρχές του 2010, ο Στρος Καν είναι αυτός που «σέρνει» το ΔΝΤ να συμμετέχει με συνοπτικές διαδικασίες σ' ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο υπό άλλες συνθήκες το Ταμείο θα αρνούνταν να προσυπογράψει".  

Διαπραγματεύσεις: "Ενα ιδιότυπο παιχνίδι τακτικισμού παίζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το οποίο η ψήφιση σκληρών μέτρων, για τα οποία οι ίδιες έχουν δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, αναστέλλεται μέχρι το «μη παρέκει». Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, οι ελληνικές κυβερνήσεις περνούν στην ψυχολογία της κοινής γνώμης την εικόνα τής τρόπον τινά θυματοποίησής τους από «τους κακούς δανειστές που μας εκβιάζουν για ψηφίσουμε τα μέτρα παρότι εμείς δεν συμφωνούμε με αυτά."

Ευρωπαίοι: "Ως ανταποκριτής από τις Βρυξέλλες, συναντώ πολλά τέτοια παραδείγματα Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι κουνούν το δάχτυλο παραδίδοντας μαθήματα λιτότητας και μιλώντας για την ανάγκη «θυσιών» από ολόκληρους λαούς στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά την ίδια στιγμή φροντίζουν το χέρι τους να είναι «στολισμένο» με κάποιο αδιανόητα πανάκριβο ρολόι."  

Το βιβλίο στον “Δαίδαλο των Μνημονίων” Γράφτηκε στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα, από τις αρχές του 2011 μέχρι και το καλοκαίρι του 2014. Προσπαθεί να μεταδώσει στον αναγνώστη τις εμπειρίες και τα βιώματα από το ταξίδι της επαγγελματικής και προσωπικής μου ιστορίας, ως νέου Έλληνα ανταποκριτή στις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες σε μια εθνικά φορτισμένη περίοδο. Προσδοκά να πυροδοτήσει το έναυσμα ερμηνείας καταστάσεων, αποφάσεων και συμπεριφορών των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου, μέσα από την οπτική μιας στοιχειοθετημένης και κυρίως ανεξάρτητης δημοσιογραφικής καταγραφής.